Tuesday, September 17, 2013

KUIH TRADISI YANG TIDAK DIKENALI DIUTARA

Beras Rendang aka Wajik Sirat-DI SEBELAH UTARA YANG TERKENAL PULUT KACAU DI SELATAN WAJIK SIRAT 

 

                                       PULUT KACAU

Lama sungguh tak makan kueh ni.  dikampung tc ianya dipanggil beras rendang.  Mungkin bersebab pulutnya kena disangrai terlebih dahulu. Ada jug yang memanggilnya dengan nama wajik sirat.

resepinya :

500 gram beras pulut - disangrai dan dikisar
1/2 biji kelapa dijadikan kerisik
2 cawan santan pekat (tambah sedikit air jika pulut masih keras)
300gram gula dijadikan gula hangus (nk gunakan gula melaka pun boleh)

penyediaannya:

sangrai beras pulut dan kisar halus. Disebabkan tc malas nak mengorengnya didalam kuali, tc letakkan didulang dan masukkan kedalam oven, dengan suhu 230celsius tc panggang beras pulut ni selama +/- 25 minit,  sempat lah nampak oven berasap....yang penting berasnya sekata aja dipanggang dan tangan pun tak lenguh sebab nak kena selalu "mengacau" dikuali.


gaulkan beras pulut yang dah dikisar dengan kerisik
menggunakan kuali tak melekat, tc panaskan gula sehingga mencair (buat gula hangus) kemudian tc tuangkan kedalam santan.  campuran gula hangus dan santan tu tc didihkan.  pastikan ianya dikacau supaya tak pecah minyak.


masukkan beras pulut kisar yang dah dicampur dengan kerisik, kacau sebati sehingga masak. jikalau terlihat beras pulutnya masih utuh/keras tambahkan sedikit air.
kacau sehingga kelihat likat dan berkilat. ketika ini terasa seperti mengacau dodol pulak.

tuangkan kedalam loyang yang dah dilapik dengan plastik /daun pisang (untuk memudahkan jika hendak dikeluarkan )
sejukkan sebelum dipotong.




No comments:

Post a Comment