Wednesday, October 16, 2013

Resepi daging kambing mamak di Surau An-Nur

Buat pertama kali kenduri sempena sambutan Hari Raya Korban di Surau An-Nur, Puchong
Intan menjamu ahli Surau dengan resepi daging kambing mamak.
Kali ini tukang masaknya merupakan mamak asli yang tinggal di Taman Puchong Intan
 berdekatan dengan surau.

 Biasanya kenduri akan menggunakan resepi daging masakan orang Melayu sahaja dan
 separa mamak untuk persediaan jamuan makan tengah hari menjelang sambutan hari raya korban.
resepi daging sedap beriani



















Korban tahun ini sederhana sahaja dengan 6 ekor lembu dan 2 ekor kambing dikorbankan oleh
para pendudukTaman Puchong Intan dan seekor kambing khas digunakan keseluruhannya untuk
 masak resepi daging mamak.

Menu pada hari raya korban semalam adalah gulai daging kambing, kurma daging kambing,
sup tulang kambingdan masak sambal tumis daging. Manakala nasinya selain daripada nasi putih
disediakan juga seperiuk besar nasi beriani mamak.

Resepi daging kambing mamak di Surau An-Nur





















Ketika proses memasak berebut-rebutlah makcik-makcik dan kakak-kakak melihat cara mamak asli
masak dan cuba mendapatkan resepi daging kambing mamak dari mami yang nampaknya begitu cekap
sekali menyediakan segala resepi daging kambing mamak.

Beberapa keping gambar makanan sempat dirakamkan untuk tatapan para pembaca yang
 mungkin mendapat sedikit idea bagaimana rupanya resepi daging kambing mamak
Surau An-Nur Puchong Intan tersebut.
resepi daging sedap beriani





















Resepi daging kambing mamak untuk gulai beriani

Bahan pertama


  • 1 kilo daging kambing
  • 4 sudu besar rempah beriani
  • 1 cawan yogurt asli
  • 3 biji kentang dipotong kecil
  • 2 biji tomato segar dipotong empat
  • 3 biji cili merah
  • 2 biji cili hijau
  • 2 biji bawang besar dipotong empat
  • 1 pokok daun ketumbar dipotong kasar
  • Garam

resepi daging sedap beriani

 


















Bahan kedua untuk ditumis
  • 5 biji bawang merah ditumbuk kasar
  • 3 ulas bawang putih di tumbuk kasar
  • 2 batang kulit kayu manis dalam 1.5 inci
  • Halia ditumbuk kasar dalam 2 inci
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 tangkai daun kari segar
  • 3 sudu besar minyak masak
Caranya:


  1. Potong daging sederhana kecil dan dibasuh dengan tepung gamdum -hilangkan bau
  2. Perapkan daging di atas dengan rempah beriani
  3. Panaskan minyak dan mula tumis bahan tumis di atas sehingga wangi
  4. Masukkan daging serta campur dengan sedikit air
  5. Kacau hingga rata sampai pecah minyak
  6. Masakkan santan, garam dan kentang. Biarkan hingga kentang hempuk
  7. Masukkan tomato, cili merah dan hijau, bawang besar serta daun ketumbar.
  8. tutup periuk  dan tutup api bila daun dan tomato nampak layu.
  9. Boleh dihidangkan...
Demikianlah sedikit resepi daging kambing mamak masak beriani yang dapat 
dikongsikan disini untuk cubaan merekayang rasa nak makan masakan mamak.
 Anda boleh gantikan daging kambing kepada daging lembu jika tak suka
makan kambing.

No comments:

Post a Comment