Tuesday, January 1, 2013

CARA BUAT RAGI




Dipetik daripada kitab Tajul Muluk
Terjemahannya:
           Mula2 diambil beras satu kal ertinya setengah cupak, maka ditumbuknya jadi akan tepung dan kulit manis qadar telunjuk panjangnya dan besarnya pun demekian jua dan akar manis pun demekian jua dan pucuk birah hitam yang bulat pun demekian jua dan daun terung besar barang lima daun dan bawang putih dua buah jika kecil dan jika besar jadi satu maka semuanya dijadi akan tepung maka dicampur dengan tepung beras kemudian maka dibulat2 besar2nya qadar hujung jari tengah dan masaknya segantang beras dan jika besar qadar hujung jari kitak masaknya dua cupak beras jua
 
 
 
 
Read more: http://tokpengulu.blogspot.com/2011/03/cara-membuat-ragi.html#ixzz2Gk7hVqpc

No comments:

Post a Comment