Tuesday, January 1, 2013

NASI ULAM RESEPI PULAU PINANG

NASI ULAM makanan istimewa . Dulu dimakan oleh orang perempuan lepas bersalin, pada waktu bulan ramadzan dan amsa tertentu sahaja. Nasi tersebut boleh disantap sepanjang masa.Ia bergantung kepada penyediaan ulam-ulaman dan bahan-bahannya.

 A . Bahan asas nasi ulam

Nasi seroi dimasak dan dibiarkan sejuk , biarkan ia berderai sebiji-biji
Nasi tersebut boleh ditanak dengan bunga kacang telang,pewarna biru untuk mendapatkan warna keungunannya

B.  Ikan kering yang dibakar dan ditumbuk dan digaul dengan sedikit lada.Jangan terlalu banyak.Ikan kering yang sesuai ialah ikan talang, ikan haruan kering, ikan-ikan seroi bila dikeca.Paling baik ikan kurau.

C. Kerisik kelapa jangan terlalu banyak

D. Perencahnya ialah  bawang merah / bawang besar , sedikit bawang putih, halia muda yang dihiris, sedikit sahaja lengkuas ,  tombak kantan dan bunga kantan, serai 

E. Paling penting ulam-ulaman yang cukup .Dulu mereka mencari 44 macam ulam. Kononnya perlu dapat 144 macam ulam.Itu sangat keterlaluan.Mana nak cari ula ang sebegitu banyak.

Ulam dibahagiakan kepada beberapa jenis ;

i)  Ulam yang pedas - daun kaduk diambil banyak daripada yang lain, cekur


ii)  Daun yang wangi .Terdapat banyak jenis.Di antaranya ialah :

    selasih, selasih putih/  noci ,   lemuni  putih ,lemuni hitam,daun cemumar,beluntas, ulam raja, 
    pucuk  halban,pucuk pala,pucuk cengkih,daun kunyit, daun limau purut,medang kemangi

iii)  Daun yang busuk - sekentut

iv) Daun yang pahit - daun mengkudu

v) Daun yang kelat - putat, pucuk janggus,pucuk samak

vi) Daun yang lemak - daun bebuas

vii) Daun yang tawar  -  daun salam,pegaga, daun selom

               daun tebengau

 
                         daun lemuni hitam


           Pucuk putat

 
                                     Selom



   Janggus


 
                               sekentut


 

 pelbagai ulaman                                                                                         Cekur




Nasi ulam tradisional



Bahan nasi ulam Nasi Ulam hanya ada di bulan Ramadhan?


Antara ulam-ulamannya terdiri dari pelbagai daun kayu, mungkin ada antara kita tak kenal pun daun apa. Ulaman di atas terdiri dari daun kesembor, daun seripok, daun manir, daun kaduk, daun serai kayu, daun kesing, daun kesum dan sebagainya.

 Katanya selain sekurang-kurangnya 15 jenis ulam, penyediaan nasi ulam juga memerlukan kerisik dan ikan kering khususnya yang diperbuat daripada ikan talang dan pelotang.

Antara ulaman utama ialah daun pegaga, putat, cabang tiga, daun tenggek burung, kesum, samak, kunyit, serai kayu dan mendang kemangi yang akan menyedapkan lagi rasa nasi ulam itu



nasi ulam Nasi Ulam hanya ada di bulan Ramadhan?


1 comment: