NASI ULAM makanan istimewa . Dulu dimakan oleh orang perempuan lepas bersalin, pada waktu bulan ramadzan dan amsa tertentu sahaja. Nasi tersebut boleh disantap sepanjang masa.Ia bergantung kepada penyediaan ulam-ulaman dan bahan-bahannya.
A . Bahan asas nasi ulam
Nasi seroi dimasak dan dibiarkan sejuk , biarkan ia berderai sebiji-biji
Nasi tersebut boleh ditanak dengan bunga kacang telang,pewarna biru untuk mendapatkan warna keungunannya
B. Ikan kering yang dibakar dan ditumbuk dan digaul dengan sedikit lada.Jangan terlalu banyak.Ikan kering yang sesuai ialah ikan talang, ikan haruan kering, ikan-ikan seroi bila dikeca.Paling baik ikan kurau.
C. Kerisik kelapa jangan terlalu banyak
D. Perencahnya ialah bawang merah / bawang besar , sedikit bawang putih, halia muda yang dihiris, sedikit sahaja lengkuas , tombak kantan dan bunga kantan, serai
E. Paling penting ulam-ulaman yang cukup .Dulu mereka mencari 44 macam ulam. Kononnya perlu dapat 144 macam ulam.Itu sangat keterlaluan.Mana nak cari ula ang sebegitu banyak.
Ulam dibahagiakan kepada beberapa jenis ;
i) Ulam yang pedas - daun kaduk diambil banyak daripada yang lain, cekur
ii) Daun yang wangi .Terdapat banyak jenis.Di antaranya ialah :
selasih, selasih putih/ noci , lemuni putih ,lemuni hitam,daun cemumar,beluntas, ulam raja,
pucuk halban,pucuk pala,pucuk cengkih,daun kunyit, daun limau purut,medang kemangi
iii) Daun yang busuk - sekentut
iv) Daun yang pahit - daun mengkudu
v) Daun yang kelat - putat, pucuk janggus,pucuk samak
vi) Daun yang lemak - daun bebuas
vii) Daun yang tawar - daun salam,pegaga, daun selom
daun tebengau
daun lemuni hitam
Pucuk putat
Selom
Janggus
sekentut
pelbagai ulaman Cekur
Nasi ulam tradisional
Antara ulam-ulamannya terdiri dari
pelbagai daun kayu, mungkin ada antara kita tak kenal pun daun apa.
Ulaman di atas terdiri dari daun kesembor, daun seripok, daun manir,
daun kaduk, daun serai kayu, daun kesing, daun kesum dan sebagainya.
Katanya selain sekurang-kurangnya 15 jenis ulam, penyediaan nasi ulam juga memerlukan kerisik dan ikan kering khususnya yang diperbuat daripada ikan talang dan pelotang.
Antara ulaman utama ialah daun pegaga, putat, cabang tiga, daun tenggek burung, kesum, samak, kunyit, serai kayu dan mendang kemangi yang akan menyedapkan lagi rasa nasi ulam itu
Katanya selain sekurang-kurangnya 15 jenis ulam, penyediaan nasi ulam juga memerlukan kerisik dan ikan kering khususnya yang diperbuat daripada ikan talang dan pelotang.
Antara ulaman utama ialah daun pegaga, putat, cabang tiga, daun tenggek burung, kesum, samak, kunyit, serai kayu dan mendang kemangi yang akan menyedapkan lagi rasa nasi ulam itu
Boleh kasi gambar medang kemangi
ReplyDelete